Bútorékszer Adamcsik Anita rólam

Adamcsik Anita vagyok, kerámia és üvegfestő.

Szakképesítésem szerint porcelánfestő, bár a valódi porcelánfestés aprólékos, kifinomult technikája sohasem érdekelt igazán. Mindig is jobban vonzott a kerámia rusztikussága, élénksége. Na és persze a díszítés, a mindent feldíszítés! Legyen az üveg, kerámia vagy falfelület; természetes, vad vagy visszafogott, letisztult stílus. A célom mindig a harmónia megteremtése.Megtalálni a helyhez, adott tárgyakhoz, stílusban, színben illeszkedő kiegészítőket. Műhelyemben és lakásomban is erre az összhangra törekszem…
Izgalmas fogantyúkkal, szép fényáteresztésekkel, egyedi csempékkel, padlóburkolatokkal, névtáblákkal, mindez megvalósítható Önnél is!

A kerámiák, fogantyúk, névtáblák, épületkerámiák, csempék, szellőzők, fürdőszobai kiegészítők (szaniterek) gyártásáról:
Ezek a tárgyak öntéssel készülnek. A folyékony masszát az előkészített, letisztított gipszformába öntöm. Megvárom amíg a gipsz a felesleges vizet elszívja, majd kiveszem belőle a darabot. Letisztítom, sorjázom, és szárítom. (A száradáskor figyelni kell, az egyenletes hőmérsékletre.) A csontszáraz kerámiákat méretre csiszolom,újra letisztítom, szivacsolom, majd következik az első égetés 1020 °C-on. A kerámiaégető kemence izzásában a szappantartók, névtáblák, bútorgombok mind a kültérre mind a beltérre szánt elemek kellő szilárdságot kapnak ( a kültéri épületkerámiák magasabb hőfokon való égetésével biztosítható a tökéletes fagyállás). A második fázis a munkám kreatívabb része, ekkor következik ugyanis a mázak, színek, tervezése, kiválasztása és megfestése. Ebben a szakaszban nyerik el a kerámiatárgyak végleges megjelenésüket.
A második égetés 940-1060 °C-on történik ( az égetési hőmérsékletnek alkalmazkodnia kell a kerámiafestékek, mázak típusához, igényeihez), a cél az optimális hőmérséklet megtalálása, amiben a kerámiamáz illetve a kerámiafesték elnyeri a vágyott színt és fényt.

A kézzel festett dekorációs üvegek készítéséről, lámpabúrák festéséről:
A megrendelővel való előzetes megbeszélés után (fontos, hogy a festett üveglap hová kerül, milyen funkciót kell ellátnia) megtervezem a mintát és a színeket. Ezután következik a speciális üvegfesték felvitele, majd az égetés 580 °C-on.

Adamcsik Anita
Bútorékszer portugal

Facebook